#2016-02-16 02:32:48 

vlad_tepes

Użytkownik

Posty: 86

Skąd: Transylwania

Wiek: 31

Hej, czy słyszeliście kiedyś o pakowaniu produktów żywnościowych w gazie? Słyszałem, że służy to dłuższemu utrzymywaniu świeżości produktów, ale nie wiem, na czym polega.
#2016-02-16 03:05:36 

Hateman

Użytkownik

Posty: 115

Skąd: Sarbinowo

Wiek: 42

Na przykład mięso jest tak pakowane. Powietrze w opakowaniu jest zamieniane na gaz obojętny. Proces tego rodzaju pakowania nazywa się MAP – modified atmosphere packaging.
#2016-02-16 05:15:23 

maryja

Użytkownik

Posty: 59

Skąd: Śląsk

Wiek: 50

Służy to nie tylko przedłużeniu świeżości produktów, ale również zabezpieczeniu przed działaniem mikroorganizmów. Poza tym obniża zawartość konserwantów używanych do ochrony przed szybkim zepsusiem. No i wreszcie technologia MAP pozwala na zachowanie widocznej jakości produktu, czyli wyglądu, koloru oraz smaku.
#2016-02-16 06:52:56 

vlad_tepes

Użytkownik

Posty: 86

Skąd: Transylwania

Wiek: 31

Rozumiem. A w jaki sposób odbywa się proces pakowania produktów przy uzyciu tej technologii?
#2016-02-16 09:46:07 

maryja

Użytkownik

Posty: 59

Skąd: Śląsk

Wiek: 50

Proces odbywa się przy zastosowaniu specjalnego urządzenia, jakim jest pakowarka zewnętrzna. Do pakowania w gazie używa się tez specjalnych worków moletowanych, takich jak te opisane na stronie http://doypack-sklep.pl/pl/c/WORKI-PLASKIE/14 . Jest to strona producenta wysokiej klasy opakowań foliowych do pakowania zywności oraz innych produktów.
#2016-02-16 12:29:28 

vlad_tepes

Użytkownik

Posty: 86

Skąd: Transylwania

Wiek: 31

Aha. A co jeszcze oprócz mięsa i ogólnie żywności można pakować w gazie?
#2016-02-16 12:42:42 

maryja

Użytkownik

Posty: 59

Skąd: Śląsk

Wiek: 50

Można pakować w ten sposób także produkty chemiczne, artykuły biurowe, jak również narzędzia.
#2016-02-16 14:12:47 

vlad_tepes

Użytkownik

Posty: 86

Skąd: Transylwania

Wiek: 31

Wydaje mi się interesująca i przydatna ta technologia MAP. A czy można ją stosować samodzielnie w domu?
#2016-02-16 15:17:17 

maryja

Użytkownik

Posty: 59

Skąd: Śląsk

Wiek: 50

Ja nie stosowałam w domu, tylko kiedyś w pracy. Ale z tego co wiem można zakupić sprzęt oraz woreczki do użytku domowego. Pakowarka domowa to koszt rzędu kilkuset złotych. Droższe są większe i bardziej specjalistyczne pakowaczki, przeznaczone do zakładów przetwórczych.
DODAJ ODPOWIEDŹ
Copyright 2015